Точно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус. На този ден

...
Точно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус. На този ден
Коментари Харесай

5 неща, които да направите на Цветница, за да се предпазите от болести и злини за цяла година:

Точно на Лазаровден е взето решението да бъде хванат Иисус.

На този ден вярващите носят в храмовете лаврови, върбови, маслинови клончета и пролетни цветя. Оставят ги на олтара, откъдето си взимат за у дома от осветените за здраве, а и с цел да предпазят фамилията от зло и заболявания. Клонките от върба престояват цяла година пред домашната икона, свити на венец, защото се има вяра, че имат предпазваща и възпроизвеждаща мощ.

 Връбница

Макар и обвързван с съответно религиозно събитие, Връбница се чества от народа повече като пъстър, пролетен празник, в който Природата и Светът честват своето Ново раждане. Това е ден на младостта, на цветята и на раждането на света за нов живот. С този празник е обвързван и митологичният облик на Змея – създание, което, също като Лазар, е на границата сред нашия и отвъдния свят.

Представата за него се свързва основно с разнообразни атмосферни феномени – гръмотевици, дъжд, град и други Затова пролетта и празникът са добър мотив Змеят и разрушителната мощ на времето да бъдат омилостивени, посредством разнообразни вълшебен ритуали, обредни песни и така нататък

 девойки Цветница

На Цветница момите би трябвало наложително да се предпазят от Змея – смята се, че единствено мома, което е взела участие в ритуала „ кумичене “, е защитена от разрушителната и гибелна змейова обич.  Предпазени са и момите, взели участие в просветителските ритуали на Лазаровден.

Народната митология, обвързвана със Змейовете и Змеиците е доста образна и богата, с изключение на рискови и зловредни, те постоянно биват и положителни, благоразположени и даже настойници на индивида, а също по този начин се смята, че смъртна жена може да роди дракон. Тя го носи 11 месеца, дори има сентенция:

„ Змей ли носиш, та още го няма детето. “

Когато змеят се роди, доста дами оказват помощ в раждането и по-късно никоя не загатва нищо по въпроса – с цел да не се разбере, че новороденото е дракон.

Народната традиция повелява на Цветница момичета, които са лазарували предния ден, да се съберат на реката, с цел да изпълнят обичая „ кумичене “. Всяка една от тях носи венче от цветя и омесен от нея ритуален самун, наричано “кукла ”, които подреждат върху дъсчица и пускат по течението. Момичето, чието венче излезе на първо време, става „ кумица “ или “кръстница ” на лазарките и повежда моминското хора към дома си.

От този миг тя се трансформира в обект на особено почитание и респект от страна на останалите девойки. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка приключва и празничният лазарски комплекс, чрез който девойките показват своя нов обществен статус и годността си за бракосъчетание.

На Цветница е разрешено да се яде риба, а от другия ден стартира Страстната седмица, отдадена на страданията на Иисус Христос, на неговата кръстна гибел и заравяне.

По никакъв повод не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клончета. Направите ли го, над целия дом ще тегне злощастие. След като донесете новия венец от свежи клончета, тогава изхвърлете остарелия в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и фамилията Ви от неприятности и заболявания.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР